Zakelijke VPN: Do's en Dont's - NDIX

10 augustus 2021

Zakelijke VPN:
Do's en Dont's

Data moet binnen vertrouwelijke sferen blijven. Om te voorkomen dat data in het openbaar wordt vertoond, kan een Virtual Private Network (VPN) gebruikt worden, waarmee alles afgeschermd wordt. Partijen als hackers, overheden en internetproviders kunnen dan niet zien wat jij op het internet doet. Je IP-adres kan ook niet gezien worden door anderen. Er zijn echter vele zaken waar rekening mee gehouden moet worden omtrent het configureren en gebruiken van een VPN. Vandaag geven wij een overzicht van de do’s en don’ts als het gaat om een zakelijke VPN.

Als medewerker ben je niet altijd fysiek aanwezig op je werklocatie waar zaken als digitale werkdocumenten staan. Het is dan wenselijk om toch toegang tot deze bestanden en functies te kunnen verkrijgen, vooral in een periode waarin thuiswerken steeds meer de norm wordt. Een VPN zorgt ervoor dat dit mogelijk is. Via de VPN krijg je een vertrouwelijke verbinding met het bedrijfsnetwerk en is het mogelijk om bestanden in te zien en te bewerken zolang je verbonden bent. Hiermee is een VPN-verbinding een ware must geworden voor alle bedrijven die secuur met hun data om willen gaan, maar dit betekent niet dat je direct zorgeloos aan de gang kunt. Waar moet je dan op letten bij een verbinding? Hier volgen enkele aandachtspunten.

Zorg ervoor dat je research doet over VPN-diensten en vooral over wat er met je data gebeurt

Veiligheid wordt overal gegarandeerd, maar dit betekent niet automatisch dat je niet getraceerd wordt of dat je data in veilige handen blijft. Het kan zo zijn dat diensten toch nog steeds bijhouden wat je gedaan hebt met je verbinding en het is zelfs zo dat data verkocht kan worden aan marketingbedrijven.

Zorg ervoor dat je VPN niet beperkt is tot je browser

Je wilt ervoor zorgen dat alle data-uitwisselingen op je apparaat afgeschermd zijn. De internetverbinding die je hebt reikt verder dan alleen je browser. Bekijk goed welke van je applicaties op je apparaat gebruikmaken van een internetverbinding. Als je weet waar data gebruikt wordt, kun je je hierop aanpassen.

Gebruik je VPN alleen wanneer het nodig is

Allereerst is het niet altijd nodig om een VPN aan te hebben, vooral wanneer je niet met gevoelige data werkt of direct hoeft te werken met bestanden binnen het bedrijfsnetwerk. Daarnaast gebruik je met een VPN bandbreedte en het kan zijn dat collega’s deze bandbreedte harder nodig hebben dan jij, vooral wanneer je bedrijf met grote bestanden werkt.

Schakel hulp in bij het installeren van een VPN

Het is namelijk zeer belangrijk om direct een goede configuratie hebben, zodat de veiligheid altijd gewaarborgd kan blijven. Vooral bij bedrijven zonder ICT-medewerkers kan het lastig zijn om de weg te vinden bij het opzetten van een veilige verbinding. Wanneer de benodigde kennis niet in huis is, wordt aangeraden om professionele hulp in te schakelen.

Houd rekening met lagere internetsnelheden

Doordat je verbinding bij het gebruiken van een VPN andere routes neemt, kan het zo zijn dat je een langere weg moet afleggen en dat het internet dus langzamer is. Met het gebruik van een VPN wordt er namelijk een virtuele locatie aangemaakt. Ook kan het zo zijn dat het grootste deel van de bandbreedte al door andere collega’s wordt ingenomen.

Download geen auteursrechtelijk beschermde content en doe niet aan andere illegale zaken

Een VPN is legaal in Nederland om te gebruiken, maar het is natuurlijk niet de bedoeling om een VPN voor verkeerde doeleinden te gebruiken. Zolang een VPN voor legale zaken gebruikt wordt, hoef je je nergens zorgen over te maken.

Do's

  • Research doen
  • Alleen gebruiken wanneer het nodig is
  • Hulp inschakelen bij de installatie
  • Rekening houden met lagere snelheden

Dont's

  • VPN beperken tot je browser
  • Illegale zaken uitvoeren

Vragen voor NDIX?

Meer artikelen en nieuwsberichten

Vrolijk Pasen
28 maart 2024

Op vrijdag 7 april, Goede Vrijdag, en op maandag 10 april, Tweede Paasdag is NDIX gesloten. Wij blijven wel bereikbaar voor storingen via ons storingsnummer. Wij...

Lees meer
Nieuwe uitdaging voor Peter Lenten
28 februari 2024

Peter Lenten, commercieel directeur bij NDIX, vertrekt na 2,5 jaar voor een nieuwe uitdaging bij Sigmax. Het NDIX-team bedankt hem voor zijn bijdrage en staat...

Lees meer
NDIX Behaalt BSI ISO9001 Certificaat
22 januari 2024

Met trots kondigt NDIX aan dat wij het BSI ISO9001 certificaat hebben behaald, een belangrijke mijlpaal die onze aan kwaliteit en klanttevredenheid...

Lees meer