Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

Universiteit Twente zoekt steun voor Securitywinkel

28 oktober 2013 15:03

Computergebruikers thuis lopen – ook zonder dat ze het weten – het risico om slachtoffer te worden van allerlei vormen van cybercrime. Ze kunnen te maken krijgen met diefstal van hun bankrekening, problemen krijgen met aankopen via internet, te maken krijgen met vormen van bedreigingen of afpersing, en hun PC kan opgenomen zijn in een botnet en zonder dat zij het weten spam versturen of een DDOS aanval uitvoeren. De beveiliging van een thuis-PC die verbonden is met het internet is relevant voor de gebruiker zelf, maar uiteindelijk ook van belang voor allen – burgers en bedrijven – die ook verbonden zijn met het internet.

Oproep Universiteit Twente

Helaas is weinig bekend over hoe gebruikers thuis omgaan met veiligheid: welke risico’s nemen zij, hoe goed houden zij hun software up to date, enz.

Wij stellen daarom voor om Securitywinkel op te starten: een “eerste hulp” voor PCs en laptops. In de securitywinkel krijgt iedereen gratis advies en hulp voor de security-problemen van zijn persoonlijke laptop/pc.

Ons verzoek aan de klant is daarbij of hij mee wil werken aan wetenschappelijk onderzoek naar cybersecurity.

Hiermee bereikt de securitywinkel twee doelen: allereerst wordt de gebruiker geholpen met zijn problemen. Ten tweede komen de onderzoekers meer te weten over waar het mis kan gaan bij de beveiliging van de thuiscomputer. Bij dit onderzoek zal het gaan om zowel technische problemen als problemen rondom onveilig internet gedrag van de gebruiker.

Steun: nu al

Op dit moment wordt ons plan gesteund door de Mediamarkt in Enschede en NDIX.

Meer steun?

Wij zoeken naar meer bedrijven en organisaties die op de een of andere wijze ons kunnen ondersteunen bij het opzetten van de securitywinkel om de thuisgebruiker te helpen met zijn problemen.

Contact

Prof. dr. M. Junger (M.Junger@utwente.nl) + 31 53 89 80 81
Prof. dr. P. Hartel (pieter.hartel@utwente.nl) +31 6 51 38 38 69
Elmer Lastdrager (e.e.h.lastdrager@utwente.nl)