Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

Klantcase: Beheer parkeergarages vraagt bandbreedte

23 november 2016 11:10

Parkeerbedrijf Enschede is de gemeente-afdeling die alles regelt rondom betaald parkeren in de binnenstad van Enschede. Daaronder valt het beheer en de bewaking van de parkeergarages, maar ook het beheer van de openbare fietsenstallingen. NDIX heeft voor het parkeerbedrijf een glasvezelnetwerk gerealiseerd dat de parkeergarages en fietsenstallingen in de stad met elkaar verbindt. De verbindingen worden gebruikt voor de parkeer- en betaalsystemen en om camerabeelden centraal te kunnen bekijken.

“We kunnen niet meer zonder een stabiel netwerk” zegt Timo Kemerink op Schiphorst, Manager Off-Street Parking bij Parkeerbedrijf Enschede. Hij is verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie van alle parkeergarages en fietsenstallingen in de breedste zin van het woord; van het beheer en onderhoud tot en met de ICT-voorzieningen. “Via het netwerk worden alle camerabeelden bekeken en opgeslagen en ook ons parkeersysteem, de betalingen en de intercom lopen erover”.

De aanleiding
Tot voor kort waren de garages onderling verbonden via een koperverbinding. De bandbreedte was al geruime tijd niet meer toereikend. De verbinding kwam steeds voller te zitten naar mate de behoefte aan camera’s toenam. In één van de garages was het punt van overbelasting al bereikt, waardoor er geen nieuwe camera’s bijgeplaatst konden worden.

Kemerink op Schiphorst ging op zoek naar een oplossing. Hij wilde een netwerk dat alle locaties met elkaar verbindt, waar bandbreedte niet meer de beperkende factor is en dat zonder onderbrekingen 24 uur per dag functioneert. Hij kwam uit bij NDIX: “De samenwerking met NDIX is begonnen met de onbemande fietsenstalling aan het Wilminkplein. Daar heeft NDIX de eerste aansluiting gerealiseerd, namelijk een rechtstreeks verbinding van het Wilminkplein naar de H.J. van Heek parkeergarage midden in het centrum van Enschede. De Van Heek garage is ons hoofdkwartier. Daar komen alle dataverbindingen samen.”

De oplossing
Alle parkeergarages van de gemeente zijn door NDIX verbonden met de centrale in de Van Heek garage. NDIX levert daarvoor 100Mbit/s 1:1 verbindingen die bij behoefte makkelijk te upgraden zijn naar een hogere bandbreedte. In alle garages en onbemande fietsenstallingen hangen camera’s waarvan de beelden naar de centrale worden gestuurd. Daar worden ze bekeken en opgeslagen. In de Van Heek garage zelf ligt een redundant netwerk met een snelheid van 1Gbit/s.

Het parkeerbedrijf is erg afhankelijk van het netwerk. Het netwerk wordt daarom continu gemonitord op snelheid en bandbreedte. Kemerink op Schiphorst: “In de Van Heek garage hebben we een ring aangelegd. Mocht er dan een verbinding uitvallen, dan draait alles gewoon door. Er wordt automatisch overgeschakeld op de andere verbinding. Dit maakt ons netwerk extra betrouwbaar.”

Lees hier verder