Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

Blog: Drie doelgroepen, veel positieve effecten

01 augustus 2016 13:57

Waar liggen de voordelen van een open vs. een gesloten netwerk?

Door Jeroen van de Lagemaat, directeur NDIX

Op het eerste gezicht hebben het NDIX-netwerk en het wegennet in ons land niets gemeen. Toch hebben beide infrastructuren een belangrijke overeenkomst: ze zijn open – net zoals snelwegen open zijn voor iedereen met een auto, is ons netwerk open voor alle aanbieders van ICT-diensten en de gebruikers daarvan.

In de ICT was het gebruikelijk, dat elke aanbieder zijn eigen verbindingen aanlegde. Ter vergelijking: dat is alsof elke autofabrikant zijn eigen snelwegen aan zou leggen. NDIX had bij oprichting het doel dit gegeven te doorbreken. Na 15 jaar kunnen we zeggen: dat hebben we bereikt met een open glasvezelnetwerk. Zowel voor onze klanten als voor de ICT-aanbieders en investeerders in glasvezelnetwerken zijn door deze nieuwe aanpak veel mogelijkheden ontstaan. 

Maatwerk naar behoefte 
Elke afnemer van ICT-diensten, zoals telefonie, internet of clouddiensten vraagt zich af welke aanbieder voor hem het beste is. Met dank aan het open netwerk – met keuze uit meer dan 85 aanbieders – kan de klant voor elke dienst de meest geschikte aanbieder kiezen. Zo krijgt elke klant een op zijn behoeftes afgestemd ICT-pakket. Door de onderlinge concurrentie van aanbieders op onze marktplaats profiteert de klant bovendien van extra lage tarieven.

Concentreren op kernactiviteiten
Aan de andere kant staan de voordelen waarvan een aanbieder van ICT-diensten profiteert. Wij verzorgen de verbindingen naar de klant, zodat aanbieders klanten in heel Nederland en Duitsland kunnen bedienen, zonder zelf te investeren in een glasvezelnetwerk. Op deze manier kan de aanbieder zich concentreren op zijn eigen expertises: de ontwikkeling van ICT-diensten, afgestemd op de behoeftes van de klant.

Voordelen voor het vestigingsklimaat
Investeerders in glasvezelverbindingen zijn nodig voordat open netwerken überhaupt kunnen ontstaan. Dit kunnen openbare investeerders zijn zoals provincies, gemeentes of nutsbedrijven, maar er zijn ook private investeerders. Voor alle partijen ontstaat meerwaarde door te kiezen voor een open netwerk, omdat veel aanbieders gebruik van het netwerk zullen willen maken. Zo ontstaat een aantrekkelijk aanbod van ICT-diensten waar klanten op af zullen komen. Daarbij zorgt een open glasvezelnetwerk voor een gunstig vestigingsklimaat in stad of regio, want bedrijven kunnen tegenwoordig immers niet meer zonder goede en snelle ICT-voorzieningen.