Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

Basisschool 'n Baoken in Agelo krijgt glasvezel

15 januari 2015 16:15

Wethouder Ilse Duursma heeft vanmorgen de eerste schop in de grond gezet voor de aanleg van glasvezel naar basisschool ’n Baoken in Groot Agelo in de gemeente Dinkelland. Onder het toeziend oog van onder andere aannemer BAM Infratechniek Noordoost B.V., NDIX, Cogas en de directie van de school, heeft zij het startsein gegeven voor de werkzaamheden. Een breedbandverbinding is essentieel voor het voortbestaan van de plattelandsschool.

Basisschool ’n Baoken is een kleine basisschool met 39 leerlingen. Om goed onderwijs te kunnen blijven bieden, is een breedbandverbinding van groot belang. Dit is voor de school geen vanzelfsprekendheid omdat de kern Agelo en dus ook de school, bij het buitengebied hoort. Op initiatief van buurtschapsraad Agelo, heeft Cogas samen met de Provincie, gemeente Dinkelland, NDIX en aannemer BAM gekeken naar de mogelijkheden voor de aanleg van glasvezel. En, met succes! Cogas start vandaag met de aanleg en zal naar verwachting binnen een maand de aansluiting hebben gerealiseerd.

Samenwerking in Twente
Huub van Wal, de directeur van de basisschool, is zichtbaar verheugd over de gebeurtenis. “Een goede internetverbinding is nodig om de softwarepakketten van het huidige onderwijssysteem te kunnen gebruiken. We hebben alvast geïnvesteerd in computers. Nu ook de verbinding geregeld is, zijn wij weer helemaal up-to-date.” Piet Grootenboer, directeur van Cogas Kabel, is blij dat de samenwerking  zijn vruchten heeft afgeworpen. “Ik ben blij dat we aan de slag gaan en onze ambitie waar kunnen maken. Mede door de positieve inbreng van de Provincie en de gemeente Dinkelland en door de constructieve houding van aannemer BAM en NDIX, is het gelukt om het plaatje rond te krijgen. Ook de vastberadenheid en het enthousiasme van Joris Broekhuis van buurtschapsraad Agelo, hebben ertoe bijgedragen dat de school een aansluiting op het netwerk van de toekomst krijgt. Een mooi voorbeeld van een goede samenwerking in Twente.”

NDIX-aansluiting
De glasvezelverbinding van de basisschool wordt aangesloten op de digitale marktplaats van NDIX. Hier kan de school de gewenste ICT-dienstverlening inkopen bij de 80 aanbieders die actief zijn op de marktplaats. Ook hebben ze toegang tot het hele netwerk van NDIX in Nederland en Duitsland, zodat ze verbinding kunnen maken met andere aangesloten onderwijsinstellingen.