Duurzaamheid met glasvezel: energie efficiënte connectiviteit - NDIX

11 augustus 2022

Duurzaamheid met glasvezel: energie efficiënte connectiviteit

Naast sneller en stabieler zijn glasvezelverbindingen ook nog eens duurzamer. Zowel in energie verbruik als in de grondstoffen die nodig zijn voor de productie.

Glasvezel is energie efficiënter

Zoals je vast al bent tegengekomen zijn er meerdere breedband technologieën die jouw bedrijf van internet diensten kunnen voorzien. De traditionele xDSL koperverbindingen zijn bij veel mensen bekend, maar de bekendheid van glasvezelverbindingen (point-to-point) stijgt hard. Zoals de titel al aangeeft is een van de voordelen van glasvezel de duurzaamheid. Bij een minimale datasnelheid van 50 Mbit/s is er geen groot energieverschil tussen het energieverbruik de en CO2-uitstoot van koper- en glasvezelverbindingen. Wanneer de datasnelheid toeneemt tot volumes hoger dan 50 Mbit/s, stijgt het verschil in stroomverbruik snel. Het stroomverbruik van glasvezelverbindingen blijft stabiel, terwijl het stroomverbruik van xDSL verbinding toeneemt. De glasvezelverbinding heeft dit voordeel omdat er geen extra actieve netwerkelementen zoals versterkers nodig zijn. Het glasvezelnetwerk maakt gebruik van signaaltransmissie met een hoge frequentie en kent geen significante lengtebeperkingen wat betreft toegangsnetwerken. Daarom wordt er minder energie gebruikt en komt er minder CO2-uitstoot vrij bij deze datasnelheid.

NDIX biedt bandbreedtes tot 100 Gbit/s, wat veel hoger is dan een basis bandbreedte van 50 Mbit/s. Daarom zijn de glasvezelverbindingen die met de bandbreedtes die NDIX kan bieden duurzamer dan andere breedband mogelijkheden zoals dus xDSL. Niet iedere organisatie heeft behoefte aan een hoge bandbreedte, maar voor grote organisaties zoals overheidsinstanties is het zeker een voordeel. Deze grote organisaties hebben veel werknemers, digitale apparaten, en gevoelige informatie die een hogere bandbreedte vereisen om probleemloos gebruik van verbindingen te realiseren.

 

Productie van glasvezel is duurzamer

Bovendien zijn de glasvezelkabels duurzamer dan koperkabels. De koperen kabels vereisen de extractie van koper, wat het milieu vervuilt. Terwijl voor de productie van glasvezelkabels onder andere siliciumdioxide, ook wel silica genoemd, wordt gebruikt. Dit is een grondstof waarvan veel beschikbaar is omdat het namelijk terug te vinden is in zand en steen. 59% van de aardkost bestaat uit siliciumdioxide. Daarnaast is ook het extractieproces veel minder schadelijk voor het milieu. De glasvezelkabels gaan lang mee, omdat het 50% minder onderhoud of reparatie nodig heeft in vergelijking tot koperkabels en het wordt ook nog eens minder snel aangetast door bevriezing of elektrische storingen .

Glasvezel is dus duurzamer dan koperen (xDSL) kabels, vooral wanneer er met hogere bandbreedtes gewerkt wordt. Maar ook de productiegrondstof en het extractieproces zijn veel minder schadelijk voor het milieu. Next Level Connectivity van NDIX: daar spelen ook duurzaamheid en innovatie een belangrijke rol!

Infographic duurzaamheid van glasvezel

Grafiek duurzaamheid glasvezel

Energieverbruik van glasvezel in vergelijking met andere breedband technologieën

Deze grafiek komt uit een onderzoek van de Prysmian Group in opdracht van kabelproducent Europacable.

 

NDIX en innovatie

Meer weten over het belang van innovatie voor NDIX? Neem een kijkje op onze Next Level Knowledge pagina!