Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

Thuisnetwerk is luilekkerland voor cybercriminelen

23 oktober 2020 00:00

Deel 1 van 3 | Auteur: Dylan van Dijk, risico- en innovatiemanager

Thuisnetwerk is luilekkerland voor cybercriminelen 600x400


De Corona-pandemie grijpt om zich heen en de impact op de economie en de verschillende branches is groot. Wellicht zijn de veranderingen het duidelijkst te zien in het IT-landschap. Thuiswerken is het nieuwe normaal en het heeft het IT- en Telecomlandschap drastisch veranderd. Die veranderingen zullen zich de komende jaren doorzetten. Ergonomie en kwaliteit van de thuiswerkplek krijgen de nodige aandacht, maar de aandacht zal snel verschuiven naar veilig thuiswerken. De thuiswerkplek is onderdeel geworden van de digitale bedrijfsomgeving en daarmee onbedoeld een zwakke plek binnen het bedrijfsnetwerk. Kwaadwillenden maken van deze zwakke plekken gebruik om via de thuisomgeving het netwerk van bedrijven binnen te komen. Wat kan je daartegen doen als werkgever? 

  

Privacywetgeving 

Met betrekking tot de thuisomgeving van de werknemer krijg je als werkgever te maken met privacywetgeving en begeef je je al snel op glad ijs. Welke eisen en omgangsvormen mag je als werkgever wel en niet stellen aan de apparatuur bij werknemers thuis? Het faciliteren van een bedrijfslaptop en andere middelen die nodig zijn voor een thuiswerkplek is geen probleem, het wordt pas gevoelig als het gaat om (wifi) routers en modems die ook door andere gezinsleden worden gebruikt. Maar hoe zorg je er dan voor dat hackers niet via een thuiswerker vrije toegang krijgen tot bedrijfsgevoelige data en systemen? 

  

Hackers focussen op thuiswerkers 

In veel gevallen biedt de flexibiliteit van cloud en SD-WAN de uitkomst. Maar ook deze technieken maken gebruik van VPN’s over het onveilige publieke internet en dat is een groot bedrijfsrisico! Hackers hebben hun focus verschoven naar de thuisgebruiker. Heel begrijpelijk, want dit is momenteel dé makkelijkste ingang naar een bedrijfsnetwerk. In het algemeen houden huishoudens software ook wel firmware genoemd van hun (wifi) routers en modems niet up-to-date. Als het überhaupt up-to-date gehouden kan worden, want in de consumentenmarkt is het doorontwikkelen van firmware geen vereiste en zeker niet per definitie gebruikelijk. Daarnaast vereist het updaten van firmware ook de nodige technische kennis. Waarom is het up-to-date houden van firmware zo belangrijk? 

  

… lees het in deel 2 van 3