Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

Open glasvezelnet gekoppeld aan dienstenplatform

09 december 2015 09:41

Bedrijvenpark Josink Es in Enschede beschikt over een eigen glasvezelnetwerk. Parkmanager Mark van Mast vertelt over de voordelen daarvan.

Dit artikel van Corry Daalhof verscheen in de bijlage van het Financieel Dagblad van 8 december en is hier online te vinden. Mark van Mast is als parkmanager van Josink Es nauw betrokken bij het glasvezelproject op dat terrein. NDIX zorgt voor de ontsluiting van het glasvezelnetwerk op de rest van de wereld en koppelt het netwerk met haar digitale marktplaats waar de ondernemers ICT-diensten inkopen.

“Dit bedrijvenpark mocht ontwikkeld worden als de vorm van de es behouden zou blijven. Dat samen met het behoud van tweehonderd oude eiken zorgt voor een prachtig bedrijvenpark met een historische waarde. Ondernemers willen echter wel van alle hedendaagse gemakken voorzien zijn en snel internet hoort daar bij.”

Dienstenleveranciers

De beslissing om een eigen open glasvezelnet aan te leggen werd genomen tijdens de crisis. “De ondernemers wilden glasvezel, maar de bekende aanbieders waren te duur. De goed gevulde kas van de ondernemersvereniging gaf de doorslag. Het open glasvezelnet kwam er in eigen beheer. De voordelen: “We zijn baas in eigen huis. Ons glasvezelnet is bijvoorbeeld gekoppeld aan een betrouwbaar platform waarop allerlei dienstenleveranciers hun diensten aan kunnen bieden. De ondernemers zijn vrij in het wel of niet afnemen van die diensten tegen concurrerende prijzen. We hebben zelfs dergelijke leveranciers op ons terrein. Het geeft een gezonde concurrentie. Daarnaast profiteren de ondernemers nu van het open glasvezelnet tegen maandelijkse kosten die driemaal lager liggen dan op andere bedrijventerreinen.”

Door glasvezel goede beveiliging

Het traject duurde van de eerste gesprekken tot de oplevering ruim twee jaar, maar is soepel verlopen. “Ondernemers in Enschede en zeker op dit bedrijvenpark zijn gewend aan samenwerken, omdat ze weten dat dit het meeste oplevert. Door het open glasvezelnet waren we ook in staat om overal beveiligingscamera’s te plaatsen waarvan de beelden rechtstreeks naar een toezichtruimte gaan. Twee vliegen in één klap.”

Kennisintensieve bedrijven

Op Josink Es zijn momenteel zo’n veertig bedrijven gehuisvest. “Er is nog ruimte, we kunnen nog veertig procent ruimte uitgeven. Ik denk zeker dat het open glasvezelnet en de beveiligingscamera’s een extra trigger zijn voor bedrijven om te kiezen voor dit park. De parkachtige omgeving trekt veel spin offs van de Universiteit van Twente en ook andere kennisintensieve bedrijven. Die kunnen gewoon niet zonder supersnel internet!”