Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

NDIX Explains: Termen en Afkortingen

22 juli 2021 00:00

Bij het kiezen van een netwerk vliegen er veel technische termen om de oren die moeten laten zien wat een netwerk onderscheidt van de rest. Het is begrijpelijk dat niet iedereen deze termen en afkortingen kent waardoor soms door de bomen het bos niet meer gezien wordt. Daarom leggen wij aan jou uit wat wij bedoelen wanneer we het over de volgende zaken hebben.

NDIX EXPLAINS Termen Afkortingen


Delay, latency en jitter: de snelheid van data-uitwisseling

Data gaat niet van het ene naar het andere moment van de verzender naar de ontvanger toe. Hier zit in alle gevallen tijd tussen, maar soms treedt hierbij ook vertraging op. Deze benodigde tijd om data uit te wisselen heet latency. Een lagere latency waar minder milliseconden over gedaan wordt is voordeliger voor een snellere dataoverdracht. Het onderliggende netwerk en de afstand tussen verzender en ontvanger zijn bepalend voor de latency. De vertraging van de data-uitwisseling wordt ook aangeduid met delay. Latency en delay zijn twee woorden die als synoniemen gebruikt kunnen worden. Het NDIX-netwerk heeft een maximale delay van 5ms. Als laatste wordt met jitter de vertraging van een uitwisseling bedoeld, waarbij het signaal verstoord wordt en de vertraging telkens varieert. Je kan problemen hebben met data die in real-time wordt verstuurd, zoals een videocall, omdat je een hoge jitter hebt, met als gevolg een mogelijke verstoring of zelfs onderbreking. Jitter wordt ook gemeten in milliseconden en bij NDIX beloven wij een maximale jitter van 2ms.

MTU size

Data kan niet in één keer verzonden worden. Daarom worden er telkens pakketjes aangemaakt, die Maximum Transmission Units (MTU) worden genoemd. De grootte van deze MTU wordt aangeduid in octets, oftewel groottes van 8 bits. Binnen het Ethernetprotocol is een pakket maximaal 1500 bits groot. Als dit niet groot genoeg is, wordt de data onderverdeeld in kleinere pakketjes die daarna worden verstuurd naar de ontvanger. Bij NDIX is de maximale MTU size zelfs 9100 octets, passend bij de behoeften van klanten van NDIX.

Packet loss

Niet altijd komen alle datapakketjes aan bij hun eindbestemming, wat kan leiden tot packet loss. Wanneer dit gebeurt, zorgt het IP-protocol ervoor dat dit pakketje alsnog verzonden wordt. Packet loss wordt veroorzaakt door een plotseling lagere kwaliteit van een internetverbinding. De packet loss zal bij NDIX maximaal 0,01% zijn.

Datacenter

Bedrijfskritische ICT-apparatuur moet goed beschermd worden en hiervoor zijn datacenters de oplossing. Met fysieke veiligheidsmaatregelen, airconditioning, back-upsystemen en meer functionaliteiten kan ervoor gezorgd worden dat alle bedrijfsdata veilig is. Vaak is dit niet mogelijk bij de normale bedrijfslocaties, met als gevolg een uitstekend alternatief met het bewaren van data bij een datacenter. Servers van bedrijven worden in dat geval opgehangen in zogeheten racks.

ISP

ISP staat voor Internet Service Provider. Bij NDIX hebben we het hierbij over organisaties die internetdiensten leveren. Denk aan internetverbindingen, maar ook aan (cloud)diensten en meer. ISP’s worden ook vaak access providers genoemd. Weten welke ISP’s op het NDIX-netwerk zitten? Kijk hier.

VoiP

VoiP is een afkorting voor Voice over Internet Protocol. Vanouds is men gewend om te bellen via een gewone of analoge telefoonlijn. In de laatste veertig jaar is het internet volop doorontwikkeld en tegenwoordig is het normaal geworden om te bellen via een digitale lijn. Dit heeft als groot voordeel een betere bereikbaarheid en verbindingskwaliteit. Telefoneren gebeurt dus via het internet, mogelijk via een lokaal netwerk of via de cloud.

CPE

Met CPE wordt Customer Premise Equipment bedoeld. Bij NDIX is dit het kastje dat een klant krijgt behorende bij een aansluiting dat aan de glasvezels binnen jouw bedrijfspand wordt gekoppeld. Het kastje kan ook een switch, router of mediaconverter genoemd worden. Na het installeren van de CPE is het mogelijk voor de klant om eigen apparatuur aan te sluiten.

xDSL

De term xDSL is een verzamelnaam voor zogenaamde Digital Subscriber Lines. Deze technologie zorgt ervoor dat breedband internetdiensten beschikbaar worden over normale telefoonlijnen. Tot xDSL behoren zeven soorten lijnen: ADSL, CDSL, HDSL, RADSL, SDSL, VDSL en ISDL. NDIX levert ook xDSL-verbindingen.

PoP

Alle connecties moeten samenkomen op één of meerdere plaatsen. Zo’n plek heet een Point of Presence, ook wel PoP genoemd. Op een PoP wordt ervoor gezorgd dat er wordt voldaan aan alle eisen die het NDIX-netwerk heeft. NDIX heeft PoP’s bij verschillende datacenters in Nederland, die gezien worden als toegangspunten tot het NDIX-netwerk. Op deze overzichtskaart zijn voorbeelden te zien van PoP’s van NDIX.

IPv4/IPv6

Het Internetprotocol heeft verschillende versies, maar de twee bekendste versies zijn IPv4 en IPv6. Bij IPv4 wordt een 32-bits adres gebruikt, terwijl bij IPv6 een 128-bits adres standaard is. Een ander verschil is dat een IPv6 naast cijfers ook letters gebruikt bij adressen, in tegenstelling tot IPv4. Omdat IPv4 niet genoeg IP-adressen kon creëren voor een snel groeiende digitale wereld, werd IPv6 leven ingeblazen om aan deze vraag te voldoen. Beide versies worden ondersteund door NDIX.

Meer weten over concepten die relevant zijn bij een glasvezelverbinding? Lees dan onze artikelen over de cloud, Ethernet en redundantie. Heeft u vragen over de inhoud van dit artikel? Neem dan contact op via marketing@ndix.net.