NDIX Explains: Ethernet - NDIX

14 april 2021

NDIX Explains
Ethernet

Stel je voor: jij wilt data versturen naar een vriend of collega. Op dat moment moet jouw data dus van het ene naar het andere punt getransporteerd worden. Om dit te bereiken kun je het bij iedereen bekende WiFi gebruiken, maar je kunt ook gebruikmaken van Ethernet en een VLAN. Waarom is het voor bedrijven zo interessant om gebruik te maken van Ethernet en waarom is een laag 2 Ethernetverbinding bij NDIX voor jouw bedrijf ideaal? Hoe kan met Ethernet de veiligheid van jouw data gewaarborgd worden? We leggen het allemaal uit in deze editie van NDIX Explains.

Om data te transporteren, heb je allereerst dus een verbinding nodig. Bij het maken van een thuis- of bedrijfsnetwerk is het de bedoeling dat alle machines en apparatuur verbonden zijn zodat ze met elkaar verbindingen kunnen maken. Hiervoor worden kabels gebruikt en zijn er verschillende categorieën mogelijk, zoals Cat6 en Cat7. Daarnaast heb je een poort nodig om verbonden aan het netwerk te zijn. Fysiek is alles dan geregeld, maar data is eigenlijk te groot om te versturen van het ene naar het andere punt. Om dit op te lossen wordt de data verpakt in kleine pakketjes die frames genoemd worden met alle relevante informatie om de data op een complete wijze naar de ontvanger te sturen.

 

In het OSI-model (Open Systems Interconnection) staan zeven verschillende lagen die te maken hebben met datacommunicatiestandaarden. De eerste twee lagen hebben te maken met de infrastructuur, en Ethernet valt onder laag 2: de datalinklaag. Waar laag 1 het fysieke deel van het model is, dus de kabels en de poort, zorgt de datalinklaag voor een verbinding of link zodat data getransporteerd kan worden. De signalen die dus over een fysieke Ethernetkabel heengaan, behoren tot de datalinklaag. Door middel van een VLAN (Virtual Local Area Network) en met een MAC-adres wordt duidelijk waar de data naartoe moet en vandaan komt, waarbij de VLAN het hele netwerk is waarbinnen data verstuurd kan worden en het MAC-adres het eindstation is waar de data exact naartoe moet.

 

Ethernet is en blijft hierbij de koning als het gaat om een snelle verbinding, vooral wanneer het vergeleken met het vollopende internet. Inmiddels is een snelheid van 1 Gbit/s gebruikelijk bij Ethernetverbindingen, maar verbindingen die 10Gbit/s leveren worden normaler en zelfs een verbinding met 100Gbit/s begint grip te krijgen. Hoewel deze snelheden in de praktijk nog niet bereikt zullen worden door de meeste bedrijven, is in sommige gevallen de benodigde hardware voor 10 GigaBit inmiddels op hetzelfde niveau of goedkoper dan de hardware voor 1 GigaBit.

Veilig en betrouwbaar

Maar wat is de rol van NDIX binnen dit verhaal? Als je je als bedrijf bij NDIX aansluit, krijg je een NDIX-poort en ben je via een glasvezelverbinding aangesloten op een private ethernet netwerk. Bij dit netwerk hoort een digitale marktplaats, en hier kun je gebruikmaken van ICT-diensten, maar je zou ook je eigen ICT-diensten kunnen aanbieden. Bij dit proces heeft NDIX geen invloed en opereert het onafhankelijk. Jij bepaalt dus zelf van welke diensten jij gebruik wilt maken. Op het NDIX-netwerk zijn er inmiddels al vele aansluitingen en heb je toegang tot de diensten van meer dan 100 aanbieders die allemaal op hetzelfde netwerk zitten. Bij de verbinding neem jij zoveel bandbreedte af als je nodig hebt en is het ook mogelijk om zoveel VLAN-verbindingen als nodig is af te nemen.

 

Omdat jouw netwerk zich alleen binnen de VLAN bevindt, heeft de wereld buiten de VLAN geen invloed op de data binnen het netwerk. Dit zorgt er dus voor dat data niet gestolen kan worden door derde partijen en dat er sprake is van een vertrouwd netwerk. Het NDIX-netwerk en netwerken geassocieerd met NDIX zijn dus veilig omdat het 100 procent in eigen beheer is en er op geen enkel moment verbinding gemaakt hoeft te worden met het internet. Op een veilige manier kan jouw bedrijf dus gebruikmaken van de diensten van aanbieders, zonder tussenkomst van NDIX en met een altijd veilige en betrouwbare verbinding. Indien er iets niet werkt, beschikt NDIX over een eigen NOC-afdeling dat 24 uur per dag en 7 dagen per week actief is, waarmee het mogelijk is om technische storingen spoedig te verhelpen.

 

Een ander nadeel van het niet gebruiken van een VLAN met Ethernet is dat wanneer je verbindt door middel van IP-diensten, de reis die jouw data maakt eerst nog wat omwegen kan maken om bij je doel te komen. De data moet eerst namelijk langs jouw internetprovider, die vervolgens de data de wijde wereld instuurt, met als gevolg dat er van alle mogelijke routes gebruik gemaakt kan worden. Daarna komt het aan bij de internetprovider van jouw doelwit om uiteindelijk te belanden bij de persoon of plek waar de data moet zijn. Dit zijn omwegen die helemaal niet voorkomen bij een VLAN, en voor de IT-systemen van een bedrijf zijn alle datapunten aangesloten op hetzelfde netwerk. Daarnaast ligt het vast welke route jouw data neemt om bij de eindbestemming te komen, wat goed is voor de betrouwbaarheid.

Meer weten?

Meer artikelen en nieuwsberichten

Vrolijk Pasen
28 maart 2024

Op vrijdag 7 april, Goede Vrijdag, en op maandag 10 april, Tweede Paasdag is NDIX gesloten. Wij blijven wel bereikbaar voor storingen via ons storingsnummer. Wij...

Lees meer
Nieuwe uitdaging voor Peter Lenten
28 februari 2024

Peter Lenten, commercieel directeur bij NDIX, vertrekt na 2,5 jaar voor een nieuwe uitdaging bij Sigmax. Het NDIX-team bedankt hem voor zijn bijdrage en staat...

Lees meer
NDIX Behaalt BSI ISO9001 Certificaat
22 januari 2024

Met trots kondigt NDIX aan dat wij het BSI ISO9001 certificaat hebben behaald, een belangrijke mijlpaal die onze aan kwaliteit en klanttevredenheid...

Lees meer