Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

NDIX en TOPFIT: Een medische topsamenwerking

16 februari 2021 00:00

TOPFIT Citizenlab is een Twentse samenwerking tussen zorgprofessionals, wetenschappers, bedrijven en burgers met als doel om met technologische innovaties te komen op het gebied van zorg en gezondheid en om geluk en gezondheid te bevorderen. NDIX heeft mee kunnen helpen met het komen met oplossingen, en zal dit de komende jaren met trots blijven doen.

Medische zaken als reuma, diabetes en mantelzorg worden onder de loep genomen door het Citizenlab. In Nederland is er het streven om een bevolking te hebben die vijf jaar langer gezond gehouden kan worden, met als centrale focus de burger zelf. De burger vindt het namelijk belangrijk om autonomie te hebben als het gaat over de eigen gezondheid. De term ‘positieve gezondheid’ is hierbij ook belangrijk, waarbij ervanuit gegaan wordt dat mensen het vermogen hebben om met levensuitdagingen om te gaan en een eigen regie te voeren. Hiervoor worden onderwijsinstellingen, zorginstellingen, burgers en bedrijven ingezet om dit te bewerkstelligen met een concept dat bekend staat als ‘citizen science’.

De rol van NDIX

In het begin was de rol van NDIX bedoeld als die van partner voor het leveren van verbindingen naar de mobiele labs die burgers moesten laten kennismaken met nieuwe ICT-hulpmiddelen op het gebied van zorg. Echter, toen de focus van het project verschoof, verschoof de rol van NDIX mee. Pilots om de ‘positieve gezondheid’ bij burgers te bewerkstelligen maakten gebruik van ICT-platforms waarbij NDIX expertise levert. Hierbij wordt een breed scala aan zorgonderwerpen behandeld zodat meer informatie verwerkt kan worden. 

Jeroen van der Lagemaat, directeur van NDIX, zegt over de rol van NDIX binnen TOPFIT Citizenlab: ‘’NDIX werkt nu aan de wensen en mogelijkheden voor een dergelijk platform, dat burgers met wetenschappers verbindt, maar ook burgers onderling om zo te communiceren en samen te werken over een breed scala aan zorgonderwerpen. Dit betekent dat naast ‘matchmaking’ ook ‘community building’ een belangrijk onderwerp is’’.


"Citizenscience, en zeker de manier waarop wij een vertrouwd platform willen gebruiken waarbij de burger zelf regie voert over zijn of haar eigen data, ook die nodig is voor zorg en gezondheid, zie ik als belangrijk voor de toekomst.’’


Over de toekomst en het nut van zowel het project als het concept ‘citizen science’ is Jeroen optimistisch: ‘’Citizen science, en zeker de manier waarop wij een vertrouwd platform willen gebruiken waarbij de burger zelf regie voert over zijn of haar eigen data, ook die nodig is voor zorg en gezondheid, zie ik als belangrijk voor de toekomst. Denk hierbij aan zowel veiligheid als om zorg te verbeteren, op het gebied van een goede samenwerking tussen burgers en zorgexperts. En soms wordt er bij innovatieve zaken niks opgeleverd, maar zonder het te proberen kom je zeker niet verder, en dat is belangrijk.’’.

NDIX is al vaker in aanraking geweest met zorg en gezondheid. Een voorbeeld is de NDIX Zorgdag op 1 maart 2018: NDIX zorgdag - NDIX


Wilt u nog meer weten over TOPFIT Citizenlab?

Op de volgende websites kunt u meer informatie vinden:
TOPFIT Citizenlab | Technisch Medisch Centrum | Universiteit Twente (utwente.nl)
Citizenlabs Topfit | Samen op zoek naar gezondheid & geluk (topfitcitizenlab.nl)

Bij TOPFIT Citizenlab werken naast NDIX de volgende bedrijven en instanties ook mee: University of Twente, Saxion Hogeschool, ROC van Twente, ZGT, Roessingh, DEMCON, Insights Improves, Stichting IkKanWelZijn, Lang Zult U Wonen, ROOT, Vitaal Twente, GGD Twente, 8ting.