Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

NDIX Answers: Cloud

23 maart 2021 00:00

De afgelopen week hebben we onze volgers opgeroepen om al hun vragen over de cloud in te sturen. Wij zijn langs onze experts gegaan om ze antwoord te laten geven op de ingezonden vragen. Vandaag leveren accountmanager Dennis Snijder en innovatie- en risicomanager Dylan van Dijk hun kennis om hulp te bieden met al jullie kwesties in deze editie van NDIX Answers!

Thumbnail QandA NDIX

Vraag: Wat doet NDIX met de cloud?

Dennis: Op het NDIX-netwerk zijn zowel verschillende Nederlandse als Duitse clouds beschikbaar, alsmede grote internationale clouds zoals Google, (Microsoft) Azure of Amazon. Communicatie met deze clouds gaat via het afgeschermde en veilige netwerk van NDIX waardoor je niet alleen een veilige verbinding hebt, maar ook een verbinding met een gegarandeerde kwaliteit, zoals een vaste bandbreedte en beschikbaarheid. NDIX levert deze clouds via een VLAN af op de klantlocatie of indien gewenst, op de apparatuur van een bedrijf die ergens in een datacenter draait.

Vraag: Hoe kan ik verbinden met de cloud?

Dylan: De meest gebruikte (maar tevens ook de meest onveilige) manier van verbinden met de cloud is via een VPN-verbinding die gebruikt maakt van het internet. NDIX heeft hier een veiligere manier voor ter beschikking, namelijk een private NDIX verbinding die geen gebruik maakt van het internet.

Vraag: Hoe snel is de cloud?

Dylan: Hier kan op twee manieren naar gekeken worden. Wanneer je kijkt naar de clouddiensten en de onderliggende cloud-apparatuur van de cloudleverancier, hangt de snelheid van de aangeboden clouddienst sterk af van de cloudleverancier en is deze vraag door NDIX niet te beantwoorden.

Als je kijkt naar de connectiviteit (verbinding) naar de cloud, hangt de snelheid sterk van af van het gebruikte transportmedium en van de locatie van het betreffende datacenter waar de cloudleverancier zijn cloud-apparatuur heeft geplaatst. Met het gebruikte transportmedium is het zo dat indien het internet wordt gebruikt om te connecteren naar de cloud, de snelheid afhankelijk is van een groot aantal factoren. Een voorbeeld is de route die de systemen kiezen om bij de cloud te komen. Deze ligt niet vast, kan sterk fluctueren en kan niet beïnvloed worden. Maar ook de drukte op het internet (de belasting) bepaalt de beschikbare bandbreedte, latency en jitter. Het internet is namelijk een best effort netwerk waar geen garanties op gegeven kunnen worden.

Een ander transport medium is een private ethernet verbinding naar de cloud zoals NDIX dat leveren kan. Een dergelijke verbinding heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van het internet als transport medium, waaronder:

  • Een gegarandeerde bandbreedte en de optie tot zeer hoge bandbreedte
  • Een stabiele en lage latency en jitter
  • Vaste en aantoonbare netwerkroute 

Naast het gebruikte transportmedium is de locatie waar de gekozen cloudleverancier zijn cloud-apparatuur heeft geplaatst van belang voor de verbindingssnelheid met de cloud. Omdat NDIX directe en private koppelingen met de cloudleveranciers heeft, kan NDIX de verbindingssnelheid meten en garanderen.

Vraag: Waar staat mijn data die in de cloud opgeslagen wordt?

Dylan: Waar jouw (bedrijfs)data staat hangt af van de cloudleverancierElke cloudleverancier heeft in één of meerdere datacenters cloud-apparatuur ter beschikking om de clouddiensten aan klanten te kunnen faciliteren. De locatie van deze datacenters verschilt per cloudleverancier en deze locatie kan bij de betreffende cloudleverancier worden opgevraagd. NDIX heeft directe private verbindingen met de datacenters waar de cloudleveranciers hun cloud-apparatuur hebben geplaatst.

DataCenter NDIX Cloud

Vraag: Is een cloud wel veilig?

Dennis: In veel gevallen zijn clouddiensten veiliger dan IT-diensten die on-premises draaien. Dat komt aan de ene kant omdat het eigen NDIX-netwerk volledig is afgeschermd van het publieke internet en aan de andere kant omdat cloudproviders meestal hun diensten leveren vanuit hypermoderne datacenters die meer securityvoorzieningen hebben dan de meeste bedrijven zelf kunnen en willen realiseren.

Vraag: Is de cloud niet heel duur?

Dylan: Deze vraag laat zich lastig beantwoorden. Het keuzemoment om tussen een traditionele IT-omgeving of een cloud IT-omgeving te kiezen hangt vaak samen met het moment waarop gekozen wordt om een IT-omgeving te moderniseren. De aanleiding hiervoor kan per bedrijf verschillen en is niet in een simpel antwoord te beschrijven. Uit de markt blijkt dat een cloud IT-omgeving wat kosten betreft vergelijkbaar is met een traditionele IT-omgeving, maar het zou goedkoper kunnen zijn dan een traditionele IT-omgeving. Bij een cloudomgeving hoeft je alleen te betalen voor wat je gebruikt. Dat zorgt ervoor dat kosten kunnen worden bespaard indien clouddiensten en onderdelen hiervan actief worden gemanaged.

Vraag: Wat is edge-cloud?

Dylan: Met edge-cloud (ook wel local-cloud genoemd) wordt het beschikbaar stellen van clouddiensten aan de rand van het netwerk bedoeld, gezien vanuit de cloudleverancier. Het verschilt per cloudleverancier wat zij de rand van hun netwerk vinden, dus dedge kan het dichtstbijzijnde datacenter waar deze cloudleverancier zijn cloud-apparatuur heeft geplaatst zijn, maar het kan ook bij de klant op locatie zijn.

Vraag: Wat is een multicloud?

Dylan: Bij een multicloudomgeving maakt men gebruik van meerdere cloudleveranciers. De reden om voor een multicloudomgeving te kiezen kan per bedrijf verschillen. De meest gangbare redenen zijn het voorkomen van een vendor-lock-in (oftewel het vast zitten aan één enkele leverancier), het combineren van diensten van verschillende leveranciers en het spreiden van de risico’s (redundantie). NDIX kan de verbindingen met deze verschillende cloudomgevingen en eventueel bij verschillende cloudleveranciers samenbrengen.


Meer weten over dit onderwerp? We hebben recent een artikel geschreven waarin (zakelijke) cloud uitgelegd wordt, en afgelopen mei schreef Dylan een artikel over de gevaren van cloud. Indien je meer vragen hebt over de cloud of over NDIX, ben je altijd welkom een mail te sturen naar marketing@ndix.net of praat gelijk met accountmanager d.seppenwoold@ndix.net