Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

Lancering TUCCR: NDIX als founding partner

18 maart 2021 00:00

Op 5 maart lanceerde de Universiteit Twente een nieuw project: TUCCR. Dit expertisecentrum voor cybersecurity is bezig met de veiligheid van netwerken, de veiligheid van data en daarbij behorende sociale en economische aspecten in een samenwerking met professionals, ondernemers, onderzoekers en studenten. NDIX is trots om één van de founding partners te zijn van TUCCR en om te werken aan cybersecurity.

Thumbnail TUCCR

Het idee voor TUCCR begon bij twee hoogleraren cyberveiligheid, namelijk Willem Jonker en AikoPras. Op basis van verhalen waarbij Nederlandse instanties gehackt werden, zagen deze hoogleraren een noodzaak om de wetenschap, organisaties en het bedrijfsleven te combineren om zo tot nieuwe en de best mogelijke inzichten te komen door middel van een public-private partnership. De expertise van NDIX kan hier in mee helpen, aangezien NDIX veel kennis waarborgt over de digitale wereld in zowel Nederlands als Duitsland.

Drie thema's

Om dit doel te bereiken, zal er gekeken worden naar drie thema’s. Allereerst gaat TUCCR bezig met de veiligheid van netwerken, ten tweede met de veiligheid van data en als laatste zal er gekeken worden naar de sociale en economische aspecten die bij de eerste twee thema’s horen. Er zal bijvoorbeeld onderzoek gedaan worden naar DNS-data, en op dit moment wordt deze data verzameld om patronen te vinden om zo phishing sites en neppe webshops te vinden. Op deze manier zullen er meer projecten opgezet worden om met innovatie en nieuwe kennis op het gebied van cybersecurity te komen. Ook studenten werken mee bij het centrum, zoals masterstudenten Cybersecurity, maar ook studenten bij de studies wiskunde, ethiek en psychologie.

Op 5 maart is er ook een livestream geweest om de lancering van TUCCR te vieren, en een replay van dit evenement is hier te zien.  Naast NDIX zijn ook Betaalvereniging Nederland, BetterBe, Cisco, NCSC, SIDN, SURF, Thales, TNO en de Universiteit Twente founding partners van TUCCR.
Wilt u meer weten over dit initiatief? Kijk op de website van de Universiteit Twente voor meer informatie.