Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

Klantcase: Ondernemers Josink Es kiezen voor eigen glasvezelnetwerk

06 december 2016 14:17

Geen bedrijf kan meer zonder ICT. Niet alleen voor internet en e-mail, maar ook voor serverdiensten, bewakingscamera’s of IP-telefonie. Als ondernemer op een bedrijventerrein ben je vaak aangewezen op de provider die toevallig, en vaak als enige, een aansluiting kan leveren. Zo niet op het Enschedese bedrijventerrein Josink Es, waar ondernemers dankzij NDIX alle vrijheid hebben en zelf hun ICT-aanbieders kiezen. Dit alles via een eigen glasvezelnetwerk naar de digitale marktplaats die vraag en aanbod samenbrengt.

Op bedrijventerrein Josink Es te Enschede zijn de ondernemers aangesloten op de digitale marktplaats van NDIX en volgens parkmanager Mark van Mast tot volle tevredenheid. “Al tijdens de ontwikkeling van het park in 2004 zou rekening worden gehouden met verbinding via glasvezel, maar dat is toen niet gerealiseerd. Zo waren de eerste bedrijven aangewezen op ADSL, maar de capaciteit van dat type verbinding voldeed al snel niet meer. Wil je camerabewaking via internet, dan heb je snel internet nodig. Mede dankzij NDIX ligt er nu een glasvezelkabel van minimaal 100 Mbit per bedrijf, voor Josink Es een echt ‘unique selling point’. Aangesloten bedrijven hebben nu maximale vrijheid in hun keuze voor ICT-diensten.”

Reputatie
Van Mast vertelt hoe de ondernemers zelf een eigen glasvezelnetwerk hebben aangelegd. Ze wilden niet afhankelijk zijn van providers die vaak ondoorzichtige verdienmodellen hebben, waardoor je onder de streep te veel betaalt. Daarom hebben de ondernemers op Josink Es zelf een aannemer ingehuurd om het netwerk aan te leggen. Maar daarmee hadden we nog geen toegang tot ICT-diensten zoals internet: “We zochten daarom een betrouwbare partij die keuzevrijheid voor diensten biedt. Zo kwam NDIX al snel in beeld. Natuurlijk is het gemakkelijk zakendoen met een bedrijf dat in dezelfde regio is gevestigd, maar de ervaringen die andere bedrijventerreinen met hen hadden gaven wat ons betreft de doorslag. NDIX heeft publieke aandeelhouders en houdt zich ook bezig met innovatie en het uitwisselen van kennis en ervaringen rondom breedband.  NDIX is regionaal betrokken en bereid om extra inspanningen te leveren om projecten tot een goed einde te brengen.”

Tip
“Een eigen glasvezelnetwerk biedt veel voordelen”, zo betoogt Van Mast. Hij heeft wel een paar tips voor collega-parkmanagers. “Kijk of je de initiële investering uit de gezamenlijke middelen kunt betalen. Zo hebben we dat op Josink Es gedaan. Je moet dan wel zorgen dat iedereen op één lijn zit. Lukt dat niet, ga dan eens te rade bij een lokaal betrokken bank.” Het is de investering absoluut waard, zo vindt Van Mast. “Met NDIX haal je een solide partij in huis die al sinds 2001 ervaring heeft met digitale communicatie. We hebben 24 bedrijven op Josink Es die dat kunnen beamen.”

Lees hier verder