Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

Internetwalhalla in Harderwijk

01 september 2015 14:46

Onze partner CAI Harderwijk kwam deze week in het nieuws als positieve uitzondering op het gebied van internetsnelheid en beschikbaarheid van verschillende providers. Niet alleen voor consumenten biedt CAI Harderwijk een open netwerk en meerdere providers, ook voor bedrijven valt er genoeg te kiezen.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat slechts 17% van de consumenten bij een internetsnelheid van 30Mbit/s kan kiezen uit minimaal 3 providers. De Consumentenbond vindt dat er pas sprake is van echte concurrentie als consumenten op elk adres uit minstens 3 internetaanbieders kunnen kiezen en dringt er bij de politiek op aan om alle netwerken voor snel internet open te stellen.

Open netwerk in Harderwijk
Uit het onderzoek blijkt dat alleen bij een zeer lage internetsnelheid (tot 5Mbit/s) de meerderheid van de consumenten keuze heeft uit 3 of meer aanbieders. CAI Harderwijk wordt als positieve uitzondering genoemd. In Harderwijk hebben consumenten de keuze uit maar liefst 6 verschillende providers die minimaal 50Mbit/s leveren. Die verscheidenheid is het gevolg van het openstellen van het netwerk door CAI Harderwijk.

Edo Kweldam, directeur van CAI Harderwijk zegt hierover in een artikel van de Stentor: "Dat was een rigoureuze beslissing, maar omdat we nu zes providers hebben, is er sprake van optimale marktwerking. Die zes zijn daardoor genoodzaakt om hun productaanbod zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Vanwege de concurrentie komen ze met actieprijzen en kortingen. Je krijgt in Harderwijk heel veel bandbreedte tegen relatief weinig geld."

Bedrijven
Ook voor bedrijven in Harderwijk heeft de CAI een open glasvezelnetwerk aangelegd. Hier is de keuzevrijheid uit providers nog groter, doordat dit zakelijke netwerk is aangesloten op de digitale marktplaats van NDIX. NDIX zorgt ervoor dat alle providers op de marktplaats beschikbaar zijn op het zakelijke netwerk van CAI Harderwijk. Dit zijn er inmiddels al meer dan 80.