Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

Hoe vermijd je de gevaren van de cloud?

25 mei 2020 12:00

De technologische ontwikkelingen en daarmee de digitalisering van de samenleving ontwikkelt zich exponentieel. De data-honger van bedrijven en overheden wordt al maar groter en opkomende AI technieken om al deze data te analyseren en te interpreteren worden massaal omarmd en steeds verder verfijnd, aldus Dylan van Dijk, risico- en innovatiemanager bij NDIX. Hij schreef een blog over de gevaren van de cloud en hoe je deze kan vermijden.

De benodigde computing power voor deze ontwikkelingen groeit nog sneller dan de om zich heen grijpende dataverzamelwoede. Zelf investeren in hard- en software om aan deze steeds groter worden vraag naar compute power te voldoen is niet voor elk bedrijf weggelegd. Cloud computing  biedt hier de oplossing.


Cloud computing

Een cloud platform is dynamischer en flexibeler dan een traditionele IT-omgeving waarbij je de hardware en software zelf moet aanschaffen en beheren. Je hebt directe controle over de maandelijkse uitgaven doordat je bij clouddiensten per maand alleen betaald voor wat je daadwerkelijk hebt gebruikt. Clouddiensten bieden bedrijven de mogelijkheid om, zonder grote investeringen vooraf, op een flexibele manier toegang te krijgen tot een enorme compute power.

Het is mijn verwachting dat de transitietrend Infrastructure as a Service (IaaS) in een public- of hybride cloud binnen één a twee jaar niet meer alleen is voorbehouden aan grootzakelijke ondernemingen en multinationals, maar sterk zal toenemen binnen het midden- en kleinbedrijf (mkb). De transitie naar de cloud is voor mkb-bedrijven de enige manier om de exponentiële ontwikkelingen in de IT op een betaalbare manier te gebruiken en in te zetten om weer te kunnen ondernemen. Deze trend zie je bij mkb-bedrijven onder andere terug in het toenemende aantal vacatures voor cloudpersoneel bij deze bedrijven.

ndix-partner-brochure-6

De gevaren

Een groot nadeel van de cloud is dat men het publieke Internet gebruikt om toegang tot de cloud te krijgen. Nu de impact en de littekens van het COVID-19 virus zich steeds duidelijker beginnen af te tekenen in het MKB, wordt ook hier het belang van veilige en betrouwbare verbindingen steeds duidelijker. Onder andere de verhoogde activiteit van hackers sinds de corona uitbraak maakt duidelijk dat verbindingen naar systemen die nodig zijn voor de bedrijfsvoering bij voorkeur geen gebruik moeten maken van het publieke Internet. Fabrikanten en leveranciers van veiligheidssystemen en encryptie protocollen kunnen alleen achteraf reageren op door hackers gevonden beveiligingsgaten. Veel leveranciers van clouddiensten raden klanten af om gebruik te maken van publieke Internetverbindingen voor de toegang naar bedrijf kritische systemen in de cloud.


Hoe vermijd je de gevaren

Het private en afgeschermde NDIX netwerk biedt klanten al jaren, zonder tussenkomst van het Internet, toegang tot meer dan honderd leveranciers van clouddiensten. Daar zijn de grote leveranciers zoals Microsoft Azure, Microsoft Office 365, Amazone Web Services (AWS), Oracle Cloud en Google Cloud Platform recent aan toegevoegd. Naast veiligheid en betrouwbaarheid levert een private verbinding ook grotere stabiliteit van het netwerk en een veel lagere latency en Jitter. Met behulp van het NDIX netwerk en NDIX Cloudconnect wordt een public- of hybride cloud omgeving een private cloud omgeving. Zo kan de bestaande lokale IT omgeving naadloos samenwerken met de IT systemen in de cloud. Dus om gevaren te vermijden en stabiliteit, veiligheid en continuïteit in de bedrijfsvoering zeker te stellen, is een private verbinding naar een cloud omgeving middels NDIX Cloudconnect de beste oplossing.

Auteur: 

DylanvanDijk illustratie Dylan van Dijk, Innovatie- en risicomanager NDIX