Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

Game changer in digitale connectiviteit

23 februari 2021 00:00

Het verhaal over 20 jaar NDIX

Jubileum NDIX 20-jaar

Het verhaal van NDIX begint op 20 februari 2001. Niemand had toen kunnen vermoeden dat de toenmalige startup zou uitgroeien tot het grote grensoverschrijdende netwerk dat het nu is. Ruim twintig jaar geleden verruilde Booking.com Twente voor Amsterdam, een grote schok voor velen in de zo ondernemende regio. De achterblijvende digitale infrastructuur was voor Booking.com de voornaamste reden om te verhuizen. Maar dát nooit meer! In 2001 bundelen de Universiteit Twente, Oost NL, de gemeente Enschede en de provincie Overijssel de krachten, richten NDIX op en vonden in Jeroen van de Lagemaat de persoon om Twente koploper te maken in de wereld van de digitale infrastructuur. En met succes! 

Het begin

Na de oprichting op 20 februari 2001 liet de geboorte van het NDIX-netwerk niet lang op zich wachten. Op 5 juli datzelfde jaar werd het eerste knooppunt van het NDIX netwerk in het datacenter van Equinix in Enschede in gebruik genomen. Dit is gevestigd in het extreem veilige pand van de Nederlandse bank. Immers, uw data is van grote waarde! Via dit knooppunt konden vanaf dat moment bedrijven toegang tot het Internet krijgen met iedere gewenste capaciteit. Daarnaast konden aangesloten bedrijven direct met elkaar communiceren, veilig en betrouwbaar, buiten het reguliere Internet om. Al snel volgden meerdere knooppunten en groeide het aantal bedrijven en aanbieders die het NDIX-netwerk gebruiken.

Opening 5-juli-2001 equinix-enschede

Grensverleggend

NDIX verlegde zijn grenzen en startte aan een nieuwe missie, namelijk: heel Nederland en de Duitse grensregio’s aansluiten op het netwerk en naast Internet iedere vorm van digitale dienstverlening aan bedrijven beschikbaar stellen. Een ambitieus plan, maar het was een logisch gevolg vanuit de groeiende behoefte en snelle ontwikkelingen op het gebied van digitalisering. Het begin hiervan is de deelname van de Stadtwerke Münster in NDIX in 2003, en de realisatie van de grensoverschrijdende verbinding naar Münster. Uiteindelijk moet iedereen toegang hebben tot een veilig, snel, betrouwbaar én open netwerk. Veilig, snel en betrouwbaar, dat zijn vereisten die NDIX altijd stelt aan het netwerk en haar dienstverlening. Maar wat het netwerk écht uniek maakt is dat het een open platform is waarover iedere aanbieder zijn of haar ICT-diensten kan leveren aan de aangesloten bedrijven. In tegenstelling tot andere marktpartijen biedt NDIX zelf geen digitale diensten aan. NDIX draagt zorg voor de beste en meest veilige verbindingen tussen de aangesloten partijen. Deze partijen bepalen zelf met wie zij vervolgens willen communiceren of van wie zij ICT-diensten afnemen. Op deze manier waarborgt NDIX de onafhankelijkheid van het netwerk en stelt het bedrijven in de gelegenheid van alle mogelijke digitale oplossingen gebruik te maken die er op de markt worden aangeboden. Daarmee is een digitale wereld ontstaan waarbinnen organisaties optimaal kunnen innoveren en zich makkelijk kunnen aanpassen aan marktontwikkelingen. 

Vooruitzicht

Met meer dan 130 aanbieders van digitale diensten op het netwerk (van internetproviders tot hostingpartijen en van betalingsoplossingen tot beveiligingsoplossingen) en meer dan 3.400 aangesloten bedrijven en organisaties is het netwerk van grote meerwaarde voor de vele aangesloten gebruikers. En met een groeiend aantal aansluitingen groeit de meerwaarde van het netwerk met de dag. Steeds meer aanbieders en gebruikers weten NDIX te vinden, óók van buiten de grenzen van het NDIX-netwerk. Het platform rijkt verder. NDIX werkt meer en meer samen met partnernetwerken zodat niet alleen organisaties die aangesloten zijn op het NDIX-netwerk, maar iedereen die een glasvezelverbinding heeft over de hele wereld gebruik kan maken van snelle, betrouwbare en bovenal veilige verbindingen. 


NDIX verbindt de wereld!

Jubileum NDIX 20-jaar wereld4