Delay, latency en jitter: de snelheid en timing van data-uitwisseling
Data gaat niet van het ene naar het andere moment van de verzender naar de ontvanger toe. Hier zit in alle gevallen tijd tussen. Deze benodigde tijd om data uit te wisselen heet latency. Een lagere latency waar minder milliseconden over gedaan wordt is voordeliger voor een snellere dataoverdracht. Het onderliggende netwerk en de afstand tussen verzender en ontvanger zijn bepalend voor de latency. De vertraging van de data-uitwisseling wordt ook aangeduid met delay. Latency en delay zijn twee woorden die als synoniemen gebruikt kunnen worden. Het NDIX-netwerk heeft een maximale delay van 5ms. Als laatste wordt met jitter de vertraging van een uitwisseling bedoeld, waarbij het signaal verstoord wordt en de vertraging telkens varieert. Je kan problemen hebben met data die in real-time wordt verstuurd, zoals een videocall, omdat je een hoge jitter hebt, met als gevolg een mogelijke verstoring of zelfs onderbreking. Jitter wordt ook gemeten in milliseconden en bij NDIX beloven wij een maximale jitter van 2ms.
Data kan niet in één keer verzonden worden. Daarom wordt de te versturen data in kleinere pakketjes opgedeeld, die Maximum Transmission Units (MTU) worden genoemd. De grootte van deze MTU wordt aangeduid in octets, oftewel groottes van 8 bits. Verschillende standaarden hebben verschillende maximale MTU’s. Binnen het Ethernetprotocol heeft een pakket bijvoorbeeld standaard een grootte van 1500 octets. Op het NDIX-netwerk worden de meeste ethernetstandaarden geaccepteerd en is het mogelijk om een MTU size tot aan 9100 octets te transporteren, passend bij de behoeften van klanten van NDIX. Deze ethernetframes worden ook wel jumbo frames genoemd.
Niet altijd komen alle datapakketjes aan bij hun eindbestemming, wat leidt tot packet loss. Wanneer dit gebeurt, zorgt het TCP/IP-protocol ervoor dat dit pakketje nogmaals verzonden wordt, met als gevolg geen foutieve overdracht van gegevens. Bij dataverkeer buiten het TCP/IP-protocol, zoals bij een videostream, kan packet loss resulteren in een merkbare verstoring. Packet loss kan vele oorzaken hebben. De packet loss zal bij het NDIX-netwerk maximaal 0,01% zijn.