NDIX Explains: Termen en Afkortingen - NDIX

22 juli 2021

NDIX Explains
Termen en Afkortingen

Bij het kiezen van een netwerk vliegen er veel technische termen om de oren die moeten laten zien wat een netwerk onderscheidt van de rest. Het is begrijpelijk dat niet iedereen deze termen en afkortingen kent waardoor soms door de bomen het bos niet meer gezien wordt. Daarom leggen wij aan jou uit wat wij bedoelen wanneer we het over de volgende zaken hebben.

Delay, latency en jitter: de snelheid en timing van data-uitwisseling

Data gaat niet van het ene naar het andere moment van de verzender naar de ontvanger toe. Hier zit in alle gevallen tijd tussen. Deze benodigde tijd om data uit te wisselen heet latency. Een lagere latency waar minder milliseconden over gedaan wordt is voordeliger voor een snellere dataoverdracht. Het onderliggende netwerk en de afstand tussen verzender en ontvanger zijn bepalend voor de latency. De vertraging van de data-uitwisseling wordt ook aangeduid met delay. Latency en delay zijn twee woorden die als synoniemen gebruikt kunnen worden. Het NDIX-netwerk heeft een maximale delay van 5ms. Als laatste wordt met jitter de vertraging van een uitwisseling bedoeld, waarbij het signaal verstoord wordt en de vertraging telkens varieert. Je kan problemen hebben met data die in real-time wordt verstuurd, zoals een videocall, omdat je een hoge jitter hebt, met als gevolg een mogelijke verstoring of zelfs onderbreking. Jitter wordt ook gemeten in milliseconden en bij NDIX beloven wij een maximale jitter van 2ms.

MTU size

Data kan niet in één keer verzonden worden. Daarom wordt de te versturen data in kleinere pakketjes opgedeeld, die Maximum Transmission Units (MTU) worden genoemd. De grootte van deze MTU wordt aangeduid in octets, oftewel groottes van 8 bits. Verschillende standaarden hebben verschillende maximale MTU’s. Binnen het Ethernetprotocol heeft een pakket bijvoorbeeld standaard een grootte van 1500 octets. Op het NDIX-netwerk worden de meeste ethernetstandaarden geaccepteerd en is het mogelijk om een MTU size tot aan 9100 octets te transporteren, passend bij de behoeften van klanten van NDIX. Deze ethernetframes worden ook wel jumbo frames genoemd.

Packet loss

Niet altijd komen alle datapakketjes aan bij hun eindbestemming, wat leidt tot packet loss. Wanneer dit gebeurt, zorgt het TCP/IP-protocol ervoor dat dit pakketje nogmaals verzonden wordt, met als gevolg geen foutieve overdracht van gegevens. Bij dataverkeer buiten het TCP/IP-protocol, zoals bij een videostream, kan packet loss resulteren in een merkbare verstoring. Packet loss kan vele oorzaken hebben. De packet loss zal bij het NDIX-netwerk maximaal 0,01% zijn.

Datacenter

Bedrijfskritische ICT-apparatuur moet goed beschermd worden en hiervoor zijn datacenters een oplossing. Met fysieke veiligheidsmaatregelen, professionele koelsystemen, back-upsystemen met noodstroom en meer functionaliteiten kan ervoor gezorgd worden dat alle bedrijfsdata veilig is en dat jouw ICT-apparatuur in de meest ideale omstandigheden kan functioneren. Vaak is dit niet mogelijk bij de normale bedrijfslocaties, met als gevolg een uitstekend alternatief met het bewaren van data bij een datacenter. Servers van bedrijven worden in dat geval opgehangen in zogeheten racks.

ISP

ISP staat voor Internet Service Provider. Bij NDIX hebben we het in dit geval over organisaties die internetdiensten leveren. Denk aan internetverbindingen, maar ook aan (cloud)diensten en meer. ISP’s worden ook vaak access providers genoemd.

VoiP

VoiP is een afkorting voor Voice over Internet Protocol. Vanouds is men gewend om te bellen via een gewone of analoge telefoonlijn. In de laatste veertig jaar is het internet volop doorontwikkeld en tegenwoordig is het normaal geworden om te bellen via een digitale lijn. Dit heeft als groot voordeel een betere bereikbaarheid en verbindingskwaliteit. Telefoneren gebeurt dus via het internet, mogelijk via een lokaal netwerk of via de cloud.

CPE

Met CPE wordt Customer Premise Equipment bedoeld. Bij NDIX is dit het kastje dat een klant krijgt behorende bij een aansluiting dat aan de glasvezels binnen jouw bedrijfspand wordt gekoppeld. Het kastje kan ook een switch, router of mediaconverter genoemd worden. Na het installeren van de CPE is het mogelijk voor de klant om eigen apparatuur aan te sluiten.

xDSL

De term xDSL is een verzamelnaam voor zogenaamde Digital Subscriber Lines. Deze technologie zorgt ervoor dat breedband internetdiensten beschikbaar worden over normale telefoonlijnen. Tot xDSL behoren zeven soorten lijnen: ADSL, CDSL, HDSL, RADSL, SDSL, VDSL en ISDL. NDIX levert ook xDSL-verbindingen.

PoP

Alle connecties moeten samenkomen op één of meerdere plaatsen. Zo’n plek heet een Point of Presence, ook wel PoP genoemd. Op een PoP wordt ervoor gezorgd dat er wordt voldaan aan alle eisen die het NDIX-netwerk heeft. NDIX heeft PoP’s bij verschillende plaatsen in Nederland, die gezien worden als toegangspunten tot het NDIX-netwerk. Op deze overzichtskaart zijn voorbeelden te zien van PoP’s van NDIX.

IPv4/IPv6

Het Internetprotocol heeft verschillende versies, maar de twee bekendste versies zijn IPv4 en IPv6. Bij IPv4 wordt een 32-bits adres gebruikt, terwijl bij IPv6 een 128-bits adres standaard is. Een ander verschil is dat een IPv6 naast cijfers ook letters gebruikt bij adressen, in tegenstelling tot IPv4. Omdat IPv4 niet genoeg IP-adressen kon creëren voor een snel groeiende digitale wereld, werd IPv6 leven ingeblazen om aan deze vraag te voldoen. Beide versies worden ondersteund door NDIX.

Meer concepten uitgelegd?

Lees bij interesse onze andere artikelen over concepten als de cloud, Ethernet en redundantie.

Meer artikelen en nieuwsberichten

Vrolijk Pasen
28 maart 2024

Op vrijdag 7 april, Goede Vrijdag, en op maandag 10 april, Tweede Paasdag is NDIX gesloten. Wij blijven wel bereikbaar voor storingen via ons storingsnummer. Wij...

Lees meer
Nieuwe uitdaging voor Peter Lenten
28 februari 2024

Peter Lenten, commercieel directeur bij NDIX, vertrekt na 2,5 jaar voor een nieuwe uitdaging bij Sigmax. Het NDIX-team bedankt hem voor zijn bijdrage en staat...

Lees meer
NDIX Behaalt BSI ISO9001 Certificaat
22 januari 2024

Met trots kondigt NDIX aan dat wij het BSI ISO9001 certificaat hebben behaald, een belangrijke mijlpaal die onze aan kwaliteit en klanttevredenheid...

Lees meer