NDIX Explains: Redundantie - NDIX

31 mei 2021

NDIX Explains
Redundantie

In de coronatijd zijn we nog meer op netwerken en op data moeten gaan vertrouwen, met als gevolg dat we afhankelijk zijn van goede netwerken waarbij altijd gegarandeerd kan worden dat we een veilige en snelle verbinding hebben. Deze noodzaak zal alleen maar groter worden nu de digitalisering nog harder gaat dan voorheen. Dit betekent dus dat er zekerheid nodig is voor de gebruikers van deze netwerken. Op welke manieren probeert NDIX dit op te lossen en hoe kan het NDIX-netwerk klanten hierbij assisteren?

Om het minst van last te zijn voor de gebruikers, heeft het team van NDIX vooraf vastgestelde momenten voor het geplande onderhoud waarin het netwerk verbeterd kan worden. Hierbij kan er door bedrijven geanticipeerd worden wanneer het netwerk niet of minder goed werkt. Een vervelender situatie ontstaat er wanneer er ongeplande storingen zijn. Er kan bijvoorbeeld een kabelbreuk zijn tussen het NDIX-netwerk en de klant, veroorzaakt door andere partijen tijdens graafwerkzaamheden, met als gevolg dat het netwerk er meer dan een dag uit kan liggen. Een kabelbreuk op het NDIX backbone-netwerk resulteert nooit in downtime. Al onze PoP-locaties zijn meervoudig redundant aangesloten.

 

Een situatie als deze is zeldzaam, maar mogelijk. Wanneer dit gebeurt bij een belangrijke instelling, zoals een ziekenhuis of brandweerkazerne, vormt dit een groot probleem doordat belangrijke zaken niet opgelost kunnen worden en medewerkers niet bij hun belangrijke data kunnen komen. Grote stroomstoringen in één gebied kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat medische operaties niet gedaan kunnen worden en ICT-diensten niet uitgevoerd kunnen worden. Om deze reden helpt NDIX bij het realiseren van een continuïteitsplan voor deze uitzonderlijke situaties.

Een redundante aansluiting

Om dit probleem op te lossen en tot een 24/7 draaiende verbinding te kunnen komen, kan een klant bij NDIX gebruikmaken van redundantie. Redundantie wordt bewerkstelligd door middel van een aansluiting die gebruik maakt van twee glasvezelkabels, met twee verschillende trajecten. Op deze manier is er niet een heel groot dilemma als er problemen zijn met de ene kabel: via de andere kabel kan er namelijk ook een goede verbinding gesloten worden. De uitval van een verbinding wordt dus op geen enkele manier gemerkt door een klant. Het werkproces kan gewoon doorgaan en ons team is ondertussen druk bezig om de storing te verhelpen. Het NDIX-netwerk zelf is full-redundant. Dit betekent dat alle NDIX-opstappunten meervoudig redundant met elkaar zijn verbonden. Hierdoor heeft één of meerdere glasvezelschades geen impact op de continuïteit van dienstverlening van NDIX.

 

Een meervoudige aansluiting van het netwerk naar een klantlocatie is optioneel. Het brengt meer zekerheid en leidt tot een prettigere werkervaring, maar is ook duurder dan een enkelvoudige aansluiting. Er wordt namelijk betaald voor twee glasvezelverbindingen, want aan de klant moet gegarandeerd kunnen worden dat het onmogelijk is om beide kabels op hetzelfde moment beschadigd te hebben met dezelfde actie. De kabels zijn dus op fysiek andere locaties. Veel bedrijven hebben een enkelvoudige aansluiting, maar men realiseert zich steeds vaker dat een redundante aansluiting voor toch net wat meer zekerheid zorgt.

Redundantie binnen het NDIX-netwerk

Ook op een ander vlak is redundantie mogelijk bij het NDIX-netwerk. Na het aansluitingsproces zijn er voor klanten veel mogelijkheden, mede doordat het NDIX-netwerk meer dan 140 ICT-dienstaanbieders heeft. Klanten kunnen dus bij het afsluiten van contracten redundant te werk gaan. In plaats van bij één dienstaanbieder gebruik te maken van alle ICT-oplossingen die zij aanbieden, kun je er ook voor kiezen om per ICT-oplossing te kijken naar de meest geschikte en bij jou passende optie. Hiermee word je niet te afhankelijk van één partij, en als er problemen zijn bij de ene dienstaanbieder, zal dit geen effect hebben op jouw andere diensten.

 

Op het netwerk van NDIX zijn er voor elk type dienst genoeg opties, dus redundantie binnen een dienstenpakket is mogelijk. Bij dit proces heeft NDIX geen invloed en heeft de klant zelf de mogelijkheid om te kiezen hoeveel en welke diensten behorende bij het NDIX-netwerk gekozen worden.

Redundantie op jouw netwerk realiseren?

Weten op welke manier NDIX jou kan helpen bij de keuze van het soort aansluiting voor jouw bedrijf of heb je andere vragen over ons netwerk en onze diensten? Neem contact met ons op!

Meer artikelen en nieuwsberichten

Vrolijk Pasen
28 maart 2024

Op vrijdag 7 april, Goede Vrijdag, en op maandag 10 april, Tweede Paasdag is NDIX gesloten. Wij blijven wel bereikbaar voor storingen via ons storingsnummer. Wij...

Lees meer
Nieuwe uitdaging voor Peter Lenten
28 februari 2024

Peter Lenten, commercieel directeur bij NDIX, vertrekt na 2,5 jaar voor een nieuwe uitdaging bij Sigmax. Het NDIX-team bedankt hem voor zijn bijdrage en staat...

Lees meer
NDIX Behaalt BSI ISO9001 Certificaat
22 januari 2024

Met trots kondigt NDIX aan dat wij het BSI ISO9001 certificaat hebben behaald, een belangrijke mijlpaal die onze aan kwaliteit en klanttevredenheid...

Lees meer