NDIX Explains: Cloud - NDIX

11 maart 2021

NDIX Explains
Cloud

De cloud komt overal in je online leven langs. Jouw vakantiefoto’s worden niet meer fysiek opgeslagen en het plaatsen van groepsdocumenten op Dropbox zorgt ervoor dat je overal ter wereld aan dat document kan werken. Maar wat is de cloud nou eigenlijk, en hoe veilig is het? Hoe kan een bedrijf veilig werken met de zakelijke versie van de cloud, bijvoorbeeld met behulp van NDIX? Wij leggen het je graag uit in deze editie van NDIX Explains.

Cloud computing is een term voor het beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens op aanvraag. Wanneer je iets opslaat, wordt dit gedaan op een andere computer, bijvoorbeeld op een servercomputer in een datacentrum of een andere huisvesting voor ICT-apparatuur. Op die manier kun je nog bij je data wanneer een door jou gebruikt fysiek apparaat kapot is. Je hebt bij cloudservices als Google Drive en Dropbox internet nodig om bij je data te komen, maar eigenlijk kan je bij bepaalde (zakelijke) producten ook bij de cloud zonder internet. Daarnaast zijn er verschillende soorten cloud en zijn er meerdere manieren om gebruik te maken van de cloud.

De drie soorten cloud

De clouddiensten die wij het meeste gebruiken en die aangeboden worden door partijen zoals Google en Dropbox, maar ook Netflix, behoren allemaal tot de public cloud. Dit betekent dat iedereen het kan gebruiken, maar de aanbieder bepaalt of er iemand is die je gegevens in kan zien en de aanbieder bepaalt ook wat de voorwaarden zijn om hun dienst te gebruiken. Dit kan dus heel onveilig zijn, vooral in landen waar privacywetgevingen minder streng zijn.

 

Er zijn nog meer soorten clouds, zoals de private cloud. Dit wordt gebruikt door grote organisaties, die in eigen serverruimtes of in datacenters alle relevantie applicaties en gegevens bewaren. De bedrijven die hier gebruik van maken moeten in dat geval zelf de cloud beheren en onderhouden. Een combinatie van deze twee clouds wordt de hybrid cloud genoemd. Men maakt gebruik van de diensten van de public cloud, maar heeft ook systemen en applicaties in een private cloudserver.

 

Bedrijven kunnen ook meerdere cloudomgevingen hebben, om er zo voor te zorgen dat wanneer een cloudserver problemen heeft en er niet verbonden kan worden met de cloud, er een backup is en men nog steeds kan doorwerken op de tweede cloudomgeving. Dit wordt een multicloud genoemd, en deze vorm van de zakelijke cloud wordt bij bedrijven steeds populairder.

Vier soorten cloudservices

Bekende zakelijke clouddiensten zijn Microsoft Azure, AWS en Google Cloud, en er zijn vier soorten cloudservices waar je van gebruik kunt maken tegen periodieke kosten. Dit maakt voor veel bedrijven de IT overzichtelijk en makkelijk te regelen. De meest bekende cloudservice is Infrastructure as a Service (IaaS). Bij IaaS hoef je niet te investeren in eigen IT-hardware, maar alleen voor de virtuele hardwaremiddelen die door het bedrijf gebruikt worden. De infrastructuur is dus al geregeld en het enige wat een bedrijf hoeft te doen is het installeren van de software. Op deze manier is het dus mogelijk om de hele infrastructuur van een bedrijf te laten draaien via een cloud en om deze reden is IaaS heel populair aan het worden voor verschillende soorten bedrijven.

 

De tweede service is Platform as a Service (PaaS). Deze dienst heeft net als IaaS de infrastructuur geregeld, maar ook aspecten als besturingssystemen en ontwikkelhulpprogramma’s. Hiermee kunnen applicaties ontwikkeld, uitgevoerd en beheerd worden. Software as a Service (SaaS) is de derde dienst die gebruikt kan worden. Hierbij kun je gebruikmaken van toepassingen in de cloud, zoals e-mail, maar ook andere relevante apps. Je hebt toegang tot de software via het internet en zaken als back-up en onderhoud worden gedaan door de aanbieder. Het laatste soort dienst is serverloos, maar dit soort cloudserver is niet relevant voor bedrijven, maar voor ontwikkelaars. Om deze reden zullen wij aan deze dienst geen verdere aandacht besteden.

Wat is veilig?

Natuurlijk wil niemand dat zijn of haar data in handen komt van cybercriminelen. Hoe kan dit het beste bewerkstelligd worden? Het is een goede zaak om gebruik te maken van een private cloud, want bij deze cloudservers wordt data op een veiligere manier opgeslagen en kan jij gemakkelijker controleren wat er met je data gebeurt. Doordat alle data op één plek terug te vinden is, is de data beter beheersbaar dan bij de alternatieve keuzes.

 

Een vaak vergeten aspect van de cloud is dat het helemaal geen internet nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Dit klinkt raar, omdat bij de meeste services die gebruikmaken van een public cloud er wel gebruik gemaakt moet worden van een actieve, publieke internetverbinding. Het is echter niet nodig om publieke internetverbindingen te hebben, en op deze manier kunnen hackers of cybercriminelen niet bij jouw data komen. Wanneer je gebruikmaakt van een hybridcloud heb je ook connecties naar het internet, en dus zou een hybridcloud minder veilig kunnen zijn dan een private cloud. Als je bijvoorbeeld aangesloten bent op ons NDIX-netwerk, heb je geen publieke internetverbinding en kunnen hackers niet bij de netwerkapparaten die aangesloten zijn op dit netwerk.

Wat biedt NDIX?

NDIX biedt een koppeling tussen jouw bedrijf en jouw cloudomgeving, aangesloten via een glasvezelnetwerk. NDIX zorgt ervoor dat het transport van jouw (bedrijfs)data veilig blijft en dat er geen gebruik gemaakt wordt van het publieke internet. Ook wordt er bij deze verbinding geen gebruik gemaakt van netwerken buiten het beheer van NDIX. Ons netwerkverbinding is stabiel, bevat een lagere en constante latency en jitter, en er wordt een hoge en gegarandeerde bandbreedte geboden. NDIX is privaat en onze diensten leveren toegang tot meer dan honderd leveranciers van internet- en/of clouddiensten op onze digitale marktplaats zonder tussenkomst van het internet. Met NDIX Cloudconnect kun je je clouddiensten nog sneller een onderdeel maken van je ICT-infrastructuur en verbinden met grote cloudproviders zoals Microsoft Azure, AWS en Google Cloud.

Vragen voor NDIX?

Meer artikelen en nieuwsberichten

Vrolijk Pasen
28 maart 2024

Op vrijdag 7 april, Goede Vrijdag, en op maandag 10 april, Tweede Paasdag is NDIX gesloten. Wij blijven wel bereikbaar voor storingen via ons storingsnummer. Wij...

Lees meer
Nieuwe uitdaging voor Peter Lenten
28 februari 2024

Peter Lenten, commercieel directeur bij NDIX, vertrekt na 2,5 jaar voor een nieuwe uitdaging bij Sigmax. Het NDIX-team bedankt hem voor zijn bijdrage en staat...

Lees meer
NDIX Behaalt BSI ISO9001 Certificaat
22 januari 2024

Met trots kondigt NDIX aan dat wij het BSI ISO9001 certificaat hebben behaald, een belangrijke mijlpaal die onze aan kwaliteit en klanttevredenheid...

Lees meer